Zrób to sam

Deser podwójnie czekoladowy

Deser podwójnie czekoladowy

Na jesienne wieczory proponuję wam przygotowanie deseru podwójnie czekoladowego. Wydaje mi się, że podwójnie rozgrzewa serducha i poprawia nastrój. Zresztą przekonajcie się sami.

 Na dwie porcje potrzebne będą: 
  • pół litra (2 szklanki) dowolnego mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • dowolne owoce lub konfitury
Odmierzamy odpowiednią ilości mleka. Pół szklanki zostawiamy w miseczce, resztę wlewamy do niewielkiego garnka, dodajemy miód i podgrzewamy (koniecznie poproście o pomoc dorosłych, jeśli jeszcze nie korzystacie samodzielnie z kuchenki).
 
Do zimnego mleka w misce wsypujemy kakao i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Gdy mleko w garnku będzie gorące, wlewamy do niego zawartość miseczki i znów mieszamy, aż całość się połączy i zgęstnieje. Może to potrwać chwilę, ale nie zrażajcie się! Po kilku minutach cierpliwego mieszania waszym oczom ukaże się pyszny czekoladowy budyń!
 
To jeszcze nie wszystko! W końcu nasz deser ma być podwójnie czekoladowy. Rozlewamy budyń do miseczek i wrzucamy do każdej z nich 2 kostki czekolady, dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. 
 
Całość posypujemy odrobiną cynamonu, dodajemy ulubione owoce i konfitury i gotowe! 

To, że przygotwanie go jest bardoz łatwe, to już wiecie. A teraz przekonajcie się, jak smakuje. MNIAM!