Na dwie porcje potrzebne będą:
- pół litra (2 szklanki) dowolnego mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki miodu
- pół łyżeczki cynamonu
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- dowolne owoce lub konfitury
Odmierzamy odpowiednią ilości mleka. Pół szklanki zostawiamy w miseczce, resztę wlewamy do niewielkiego garnka, dodajemy miód i podgrzewamy (koniecznie poproście o pomoc dorosłych, jeśli jeszcze nie korzystacie samodzielnie z kuchenki).
Do zimnego mleka w misce wsypujemy kakao i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Gdy mleko w garnku będzie gorące, wlewamy do niego zawartość miseczki i znów mieszamy, aż całość się połączy i zgęstnieje. Może to potrwać chwilę, ale nie zrażajcie się! Po kilku minutach cierpliwego mieszania waszym oczom ukaże się pyszny czekoladowy budyń!
To jeszcze nie wszystko! W końcu nasz deser ma być podwójnie czekoladowy. Rozlewamy budyń do miseczek i wrzucamy do każdej z nich 2 kostki czekolady, dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia.
Całość posypujemy odrobiną cynamonu, dodajemy ulubione owoce i konfitury i gotowe!
To, że przygotwanie go jest bardoz łatwe, to już wiecie. A teraz przekonajcie się, jak smakuje. MNIAM!