Potrzebne będą:
– jajka
– nasiona rzeżuchy
– wata lub wacik kosmetyczny
– czarny flamaster
– podstawki pod jajka (jeśli nie masz podstawek, świetnie sprawdzą się nakrętki np. od butelki po wodzie lub ozdobiona rolka po papierze toaletowym)
Na początek przygotujmy skorupki od jaj. Możesz poprosić o pomoc rodziców lub starsze rodzeństwo. Jajka należy dokładnie umyć oraz sparzyć wrzątkiem. Rozbij delikatnie jajko, tak by zdjąć jego górną część.
Gdy jajka są gotowe, umieszczamy w środku watę lub koło wycięte z wacika kosmetycznego. Zwilżamy dno wodą i wysypujemy nasiona. Przez najbliższe dni (rano i wieczorem) dolewaj nieco wody na dno skorupek, tak aby nasiona były nieustannie zwilżone. Rzeżucha kiełkuje dość szybko i już po kilku dniach nasze ozdoby będą miały bujne, zielone fryzury. Czas na twarz! Czarnym flamastrem rysujemy na skorupce wybraną minę i gotowe.
Przy wielkanocnym śniadaniu każdy może przycinać fryzurę swojej ozdoby, zajadając się pyszną i pełną witamin rzeżuchą.
W jaki spsób wykonać te cudeńka? Otwórzcie kwietniowy numer "Małego Przewodnika" i pani Asia Janowska poprowadzi was krok po kroku.