Składniki:
0,5 kg mąki
1 kostka margaryny
10 dag drożdży
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 słoiczek twardej marmolady
1 jajko i cukier wymieszany z cynamonem do posypania
- Z mąki, margaryny, pokruszonych „na sucho” drożdży i śmietany zagniatamy ciasto i dobrze je wyrabiamy. Następnie wkładamy je do miski z ZIMNĄ wodą.
- Po około 30 minutach ciasto powinno samo wypłynąć na powierzchnię wody.
- Wtedy wykładamy je na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy tak, by nie kleiło się do rąk.
- Odcinamy kawałek i rozwałkowujemy okrągły placek (ok. 3 milimetrów grubości), który dzielimy na trójkąty.
- Na szerszą część trójkąta kładziemy łyżeczkę marmolady i zwijamy w rulonik, od szerszej do węższej części, a później formujemy rogalik.
- Maczamy go w roztrzepanym w miseczce jajku i cukrze z cynamonem.
- Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni, na złoty kolor.
Mniam!