Kuchnia Urwisa

Józefowe rogaliki

Józefowe rogaliki

Wielki Post to nie najlepszy czas na przygotowywanie wypieków, ale mamy w nim jeden mały przystanek. 19 marca Święty Józef pozwala nam ucieszyć się swoim świętem, a więc pochrupać słodkości i mieć z tego mnóstwo przyjemności. Proponuję więc przygotowanie Józefowych rogalików. Oto sposób:

Składniki:
0,5 kg mąki
1 kostka margaryny                                          
10 dag drożdży
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 słoiczek twardej marmolady
1 jajko  i cukier wymieszany z cynamonem do posypania
  •  Z mąki, margaryny, pokruszonych „na sucho” drożdży i śmietany zagniatamy ciasto i dobrze je wyrabiamy. Następnie wkładamy je do miski z ZIMNĄ wodą.
  • Po około 30 minutach ciasto powinno samo wypłynąć na powierzchnię wody.
  • Wtedy wykładamy je na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy  tak, by nie kleiło się do rąk.
  • Odcinamy kawałek i rozwałkowujemy okrągły placek (ok. 3 milimetrów grubości), który dzielimy na trójkąty.
  • Na szerszą część trójkąta kładziemy łyżeczkę marmolady i zwijamy w rulonik, od szerszej do węższej części, a później formujemy rogalik.
  • Maczamy go w roztrzepanym w miseczce jajku  i cukrze z cynamonem.
  • Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni, na złoty kolor.
Mniam!