Kuchnia Urwisa

Jajka z szynką w chlebowej kieszonce

Jajka z szynką w chlebowej kieszonce

Zimowe zabawy na śniegu to bardzo przyjemny czas. Warto jednak po ich zakończeniu zjeść coś ciepłego. Chciałabym wam zaproponować pyszne jajko z szynką w chlebowej kieszonce. Bardzo łatwo je przygotować. Przekonajcie się! Koniecznie jednak poproście o pomoc rodziców lub kogoś dorosłego. Pamiętajcie, że nie wolno wam włączać bez pomocy dorosłych kuchenki mikrofalowej i piekarnika.

Składniki:
2 kromki chleba (najlepiej tostowy)
2 jajka
2 plasterki szyki
blaszka do muffinek

Wykonanie:
  • Kromki chleba wkładamy do kuchenki mikrofalowej i lekko podgrzewamy. (Łatwiej będzie nam je rozwałkować na cienkie placki).
  • Tak przygotowane „placki” układamy na blaszce i formujemy je w ten sposób, by powstały kieszonki.
  • Wkładamy je do piekarnika na około 3 minuty (piekarnik rozgrzewamy do 200ºC).
  • Wyjmujemy blaszkę i do każdej kieszonki wkładamy pokrojoną w kostkę szynkę i delikatnie wbijamy całe jajko – tak by żółtko się nie rozlało. Możemy je delikatnie posolić i popieprzyć.

Całość zapiekamy około 10–15 minut – w zależności jak mocno ścięte jajko lubimy.

Pyszna zapiekanka gotowa.


Na poczęstunek możemy zaprosić przyjaciół,
z którymi spędzaliśmy miły czas na zimowych zabawach.
Smacznego!